Buienplaats.nl

Zoek
Delen via WhatsApp
Delen via X

Bewolkingsradar of wolkenradar

Bewolkings radar of wolken radar met woken voor de komende uren in Nederland. Bekijk de satelliet met wolken.

Bewolkingsradar komende uren Nederland. Live satelliet beelden.

Bewolkingsradar of wolkenradar Nederland voor de komende uren. Bekijk live waar het bewolkt is via deze satelliet beelden.
Bewolkingsradar

Bewolkingsradar of Wolkenradar: Wat is het en hoe werkt het?

Een bewolkingsradar, ook wel wolkenradar genoemd, is een instrument dat wordt gebruikt om de beweging en de dichtheid van wolken te meten. Hiermee kunnen meteorologen voorspellingen doen over het weer in de komende uren en dagen. In Nederland wordt de bewolkingsradar beheerd door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

De bewolkingsradar maakt gebruik van radartechnologie om radiofrequente signalen uit te zenden en de weerkaatsing van deze signalen te meten. Deze weerkaatsing wordt veroorzaakt door regendruppels, hagelstenen en sneeuwvlokken in de wolken. Door de frequentieverschuiving van de uitgezonden en ontvangen signalen te meten, kan de snelheid van de neerslag en de dichtheid van de wolken worden bepaald.

Wolken en weersvoorspellingen in Nederland voor de komende uren

Op basis van de metingen van de bewolkingsradar kan het KNMI voorspellingen doen over het weer in de komende uren. De radarbeelden laten zien waar er op dit moment wolken zijn en waar deze naartoe bewegen. Ook kan de intensiteit van de neerslag worden bepaald. Hierdoor kan het KNMI waarschuwingen afgeven voor bijvoorbeeld zware regenval of onweersbuien.

Satellietbeelden van wolken

Naast de bewolkingsradar maakt het KNMI ook gebruik van satellietbeelden om een beeld te krijgen van de bewolking en het weer boven Nederland en omstreken. Deze beelden laten zien hoe wolken zich ontwikkelen en bewegen over een groter gebied dan wat met de bewolkingsradar kan worden gemeten. Hierdoor kunnen meteorologen betere voorspellingen doen over het weer in de komende dagen.